همه ی ما دانشمندان معروفی چون «زکریای رازی، جابربن حیان، محمد خوارزمی و ابونصر فارابی» را کم یا زیاد می شناسیم، اما شاید حتی نامی از «حُنین بن اسحاق، زکریای طیفوری و بوزجانی» نشنیده باشیم؛ درحالی که این دانشوران و دانشمندان، تأثیر ماندگار و جریان سازی در رشد علم جهان داشته اند. از این رو، کتاب «100 دانشمند ایران و اسلام» در شناخت این دانشمندان به ما کمک می کند.
هر صفحه از این کتاب به معرفی یکی از این دانشمندان می پردازد و تنها چند دانشمند برجسته، بیش از یک صفحه از کتاب را به خود اختصاص داده اند. البته در نگاه نخست درمی یابیم که معرفی دانشمندان و فرهیختگان در یک صفحه، نه تنها شدنی نیست؛ بلکه نیاز اساسی مخاطبان نوجوان را پاسخ نمی دهد. در واقع مؤلف ـ هوشمندانه ـ با نوشتن چنین کتابی عطش دانستن را در مخاطبان تحریک می کند تا آن ها همچون فرد تشنه ای که طعم گوارای آب را چشیده اند، به دنبال سرچشمه بگردند.
تاریخ علم برای نوجوانان
از آن هنگام که انسان هاي نخستين با نگاه ژرف تري به جهان پيرامون خود نگاه کردند، علم آغاز شد. هنگامي که يافته هاي علمي آن ها افزايش يافت، نخستين تمدن هاي جهان پديد آمدند. دانشي که مردمان بين النهرين بر لوح هاي گلي، مردم مصر باستان بر پاپيروس و ايرانيان باستان بر پوست جانوران ماندگار کرده بودند، يونانيان باستان به ارث بردند و به آن سامان دادند. علم در روم باستان جايگاه ارزشمندي يافت و در سده هاي ميانه و در دوره ي آشوب اروپا، روزگار خوشي نداشت. به ناچار ميراث علم يونان به شرق که هم از آن جا سرچشمه گرفته بود بازگشت. در ايران دوره ي ساساني، نسيم تازه اي از علم ورزيدن گرفت و دانشکاه هاي گندي شاپور پناهگاه دانش پژوهان جهان شد. سپس همه ي اين دستاوردها به دست مسلمانان رسيد و گسترش يافت. دانش و فناوري از راه مسلمانان به اروپا رسيد و نوآوري هاي بزرگي را باعث شد و سرانجام به پيدايش علوم امروزي انجاميد. محموعه تاريخ علم براي نوجوانان شما را با سرگذشت پر فراز و نشيب علم و نقش هر يک از تمدن هاي کهن و پيشرفت علم آشنا مي کند.